Book cover

Kis Programozók Baráti Köre - BASIC útmutató

7.-8. osztály

Dusza Árpád

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1979
Magyar
963 412 096 2
Könyvtári katalógus:
1 db (Jó állapotban)

ISBN: 963-411-512-8 (fűzött)


A Baráti Kör foglalkozásain most a számítógép programozásának alapjaival és a BASIC programnyelvvel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Ehhez nyújt segítséget a munkafüzetben és a feladatlapokban található egyszerű, gyakorlati, a 7. osztályos tanulók felkészültségének megfelelő feladatsor, valamint a feladatok programjai.

A témák feldolgozásakor törekedjünk arra, hogy a tanulók önállóan dolgozzanak. A tömören megfogalmazott problémák elemzését végezzük közösen. Ezt a közös munkát az útmutatóban szereplő rávezető kérdések megválaszoltatásával lehet hatékonyan elérni. Mindig keressünk más megoldásokat is, bővítsük, egészítsük ki a programokat. A folyamatábrákat a foglalkozásokon, lehetőleg a tanulók bevonásával készítsük el. Alkalmanként használhatjuk az irásvetitőt is.

A különböző BASIC rendszerek közül a választás a kifejezetten oktatási célra kifejlesztett TEASYS BASIC változatra esett. Ez a rendszer a TPA/1 számítógépen, megfelelő kiépítettség esetén, 8 felhasználó számára biztosítja a programok egyidejű gépelését, javítását és a programok futtatását.

A TEASYS BASIC interpreter programnyelv bizonyos eltérést mutat a fordító programmal működő rendszerekkel szemben. Az eltérések figyelembe vételével, a megfelelő módosításokkal /END, DIMENSION/ más BASIC rendszerrel is feldolgozhatók a feladatok és programok.

Hazánkban, többek között, az R-5, R-10, TPA/1 és TPA/70 típusú számítógépeken futtathatók BASIC programok. A jegyzetben található programok a miskolci Földes Ferenc Gimnázium TPA/1 számítógépén készültek, TEASYS BASIC programnyelven.

A tematika 2x16 órás beosztás természetesen csak javaslat. Minden feladat részletes feldolgozására nincs lehetőség, ezert nagy szerepe van a tanulók önálló, egyéni munkájának.

A feladatsor összeállításához felhasznált és a foglalkozásokhoz ajánlott szakirodalom:

  • Lőcs-Sarkadi Nagy-Szlankó: BASIC programozási nyelv
  • Dr. Perge Imre: A számítástechnika alapjai 3
  • Hámori Miklós: Ismerkedés a komputerrel
  • Központi Fizikai Kutató Intézet: Kisszámitógepes oktató rendszer

 

Kapcsolódó kiadványok:

Ismered ezt a könyvet? Írd meg a véleményedet vagy értékeld!

Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá!

(kötelező)

(kötelező, nem jelenik meg)

antibotimage

 

Nem olvasható? Kattintson a képre új feladványért.

  (kisbetű-nagybetű számít)

Értékelések  nincs csillag nincs csillag nincs csillag nincs csillag nincs csillag
Értékelések száma: 0