Book cover

Számítógép és sakk

Bartel, Kraas, Schrüfer

Novotrade - Data Becker
1987
Magyar
963 02 4692 9
Könyvtári katalógus:

Antikváriumok: antikvarium.hu

1 db (Jó állapotban)

A sakk a királyok játéka. Ugyanakkor a sakk a játékok királya is - mondják. Mi ennek az oka? A matematikai játékelmélet szerint ui. a sakk csupán egy „véges, kétszemélyes, nulla végösszegű játék teljes információtartalommal”, tehát viszonylag egyszerű dolog. Gyakorlatilag azonban a sakk a művészet, a logika, a pszichológia, a küzdés és a kombinációs lehetőségek végtelen sokrétű keveréke. Emberek milliói játsszák, milliók foglalkoznak vele és százezrek rendelkeznek már sakkszámítógéppel vagy sakkoznak mikroszámítógépükön. Ez a könyv a sakkjáték elektronikai-kibernetikai aspektusait adja közre. Az Olvasó megismeri, hogyan is találkozott a sakk a számítógéppel. Bemutatjuk a számítógépes sakk elméleti és gyakorlati szaktekintélyeit, és megkíséreljük közreadni a stratégiai játékok alapelveit.

A megismert fogalmakat, módszereket és algoritmusokat azután gyakorlatban is felhasználhatják egy BASIC sakkprogramban. Célunk ugyanakkor nem az, hogy egy olyan szupergyors és rendkívül játékerős programot kínáljunk, amely lemásolható - ez BASIC-ben nem is lehetséges -, hanem be akarjuk mutatni, hogyan működik a kereskedelemben forgalmazott programok többsége és a kísérleti programok nagy része. Ennek következtében kiemelkedő szerep jut a kereső és értékelő funkciók képernyőre vitelének is.

Ha programunkat áttanulmányozzák, feltehetően elsajátítanak annyit, hogy sakkszámítógépük, ill. megvásárolt sakkprogramjuk nem okoz Önöknek fejtörést. Mindamellett azt is be akarjuk mutatni, mi mindenhez tudnak még kezdeni a számítógépes sakkal. Megtudhatják azt is, hogy okozhatnak problémákat bármely program számára, sőt ha akarják, akár meg is verhetik, függetlenül attól, hogy melyik fokozaton játszanak. Ha kevésbé tölti el Olvasóinkat a „nyerni akarás” szelleme, jó néhány ötletet találnak, amelyek további segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a számítógéppel való játékból még többet tanuljanak.

Ha a könyv olvasása során ismeretlen fogalmakkal vagy olyan személyek nevével találkoznak, akiket nem ismernek, a függelékben utánanézhetnek; amit pedig ott nem találnak meg, kikereshetik az irodalomjegyzékben szereplő könyvekből.

„A nagy számítógépes sakk-könyv" áttanulmányozása után sokkal többet tudnak majd a sakkról, játékerejük javul és megfelelő önbizalommal nézhetnek szembe bármely sakkprogrammal.


 

Ismered ezt a könyvet? Írd meg a véleményedet vagy értékeld!

Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá!

(kötelező)

(kötelező, nem jelenik meg)

antibotimage

 

Nem olvasható? Kattintson a képre új feladványért.

  (kisbetű-nagybetű számít)

Értékelések  nincs csillag nincs csillag nincs csillag nincs csillag nincs csillag
Értékelések száma: 0