Book cover

PEEK-ek és POKE-ok a C64-esen

Liesert

Novotrade - Data Becker
1987
Magyar
963 02 5068 3
Könyvtári katalógus:

Antikváriumok: antikvarium.hu

Online olvasható: pcvilag.muskatli.hu

2 db (Jó állapotban)

A probléma ismerős: átolvastuk a C 64-eshez mellékelt használati utasítást és alig telik el egy kis idő, máris többre vagyunk kíváncsiak, mint amennyit ebből megtudhatunk. Olyan kérdések merülnek fel például, hogy hogyan kell elvégezni a sprite-ok ütközésvizsgálatát, hogyan állíthatunk elő nagyfelbontású grafikát vagy hogyan kérdezhetünk le egyszerre két billentyűt. A függelékben megtaláljuk ugyan a nulláslapra vonatkozó jegyzéket, de:

1. mi is tulajdonképpen az a nulláslap és
2. hogyan használhatjuk?

Ha ezekre a kérdésekre szeretnénk választ kapni, akkor most éppen a legmegfelelőbb könyvet tartjuk a kezünkben.

Gondolatban egy kis utazást teszünk majd a C 64-es tárolójában és operációs rendszerében. Hogy még azt sem tudjuk, mi az az „operációs rendszer”? Nem tesz semmit, időközben erre is fény derül.

A könyv három részből áll. Az elsőben azokat az alap dolgokat tárgyaljuk meg, amelyek ismerete feltétlenül szükséges a második részben bemutatott trükkök megértéséhez. Ide tartoznak a PEEK és POKE utasítások is. Ha ezek után már kellően ismerjük a gépet, tudjuk, hogy működik és miként illetve mire programozható, következik egy csomó trükk, ami kivétel nélkül mind BASIC-ben működik. Megtanulunk tehát a gépi nyelv ismerete nélkül kényelmesen programozni. A trükköket ismertető fejezetek végén rövid összefoglalót találunk, hogy a későbbiek során ne kelljen mindig az összes magyarázatot újra végigolvasni. Aki az előírásokat pontosan betartja, biztos lehet benne, hogy minden trükk és program működni fog.

Néhány szó a gépi nyelvről: A 13. fejezetben egy mikroprocesszor szimulátorprogram található és ennek kapcsán rövid bevezetést nyújtunk a gépi nyelvű programozásba.

A VC 20 tulajdonosoknak azt mondhatjuk, hogy minden, amit itt a nulláslappal kapcsolatban elmondunk, elvileg az ő gépükre is érvényes, még ha némi módosítással is. Érdemes átnézni erre vonatkozóan néhány más DATA BECKER kiadványt.


 

Ismered ezt a könyvet? Írd meg a véleményedet vagy értékeld!

Nincs hozzászólás. Szóljon hozzá!

(kötelező)

(kötelező, nem jelenik meg)

antibotimage

 

Nem olvasható? Kattintson a képre új feladványért.

  (kisbetű-nagybetű számít)

Értékelések  nincs csillag nincs csillag nincs csillag nincs csillag nincs csillag
Értékelések száma: 0