Book cover

Kis Programozók Baráti Köre - BASIC útmutató

7.-8. osztály

Dusza Árpád

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
1979
Magyar
963 412 096 2
Könyvtári katalógus:
1 db (Jó állapotban)

ISBN: 963-411-512-8 (fűzött)


A Baráti Kör foglalkozásain most a számítógép programozásának alapjaival és a BASIC programnyelvvel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Ehhez nyújt segítséget a munkafüzetben és a feladatlapokban található egyszerű, gyakorlati, a 7. osztályos tanulók felkészültségének megfelelő feladatsor, valamint a feladatok programjai.

A témák feldolgozásakor törekedjünk arra, hogy a tanulók önállóan dolgozzanak. A tömören megfogalmazott problémák elemzését végezzük közösen. Ezt a közös munkát az útmutatóban szereplő rávezető kérdések megválaszoltatásával lehet hatékonyan elérni. Mindig keressünk más megoldásokat is, bővítsük, egészítsük ki a programokat. A folyamatábrákat a foglalkozásokon, lehetőleg a tanulók bevonásával készítsük el. Alkalmanként használhatjuk az irásvetitőt is.

A különböző BASIC rendszerek közül a választás a kifejezetten oktatási célra kifejlesztett TEASYS BASIC változatra esett. Ez a rendszer a TPA/1 számítógépen, megfelelő kiépítettség esetén, 8 felhasználó számára biztosítja a programok egyidejű gépelését, javítását és a programok futtatását.

A TEASYS BASIC interpreter programnyelv bizonyos eltérést mutat a fordító programmal működő rendszerekkel szemben. Az eltérések figyelembe vételével, a megfelelő módosításokkal /END, DIMENSION/ más BASIC rendszerrel is feldolgozhatók a feladatok és programok.

Hazánkban, többek között, az R-5, R-10, TPA/1 és TPA/70 típusú számítógépeken futtathatók BASIC programok. A jegyzetben található programok a miskolci Földes Ferenc Gimnázium TPA/1 számítógépén készültek, TEASYS BASIC programnyelven.

A tematika 2x16 órás beosztás természetesen csak javaslat. Minden feladat részletes feldolgozására nincs lehetőség, ezert nagy szerepe van a tanulók önálló, egyéni munkájának.

A feladatsor összeállításához felhasznált és a foglalkozásokhoz ajánlott szakirodalom:

  • Lőcs-Sarkadi Nagy-Szlankó: BASIC programozási nyelv
  • Dr. Perge Imre: A számítástechnika alapjai 3
  • Hámori Miklós: Ismerkedés a komputerrel
  • Központi Fizikai Kutató Intézet: Kisszámitógepes oktató rendszer

 

Kapcsolódó kiadványok:

Ismered ezt a könyvet? Írd meg a véleményedet vagy értékeld!

There are no comments attached to this item, be the first to post.

(required)

(required but not published)

Értékelések  nincs csillag nincs csillag nincs csillag nincs csillag nincs csillag
Értékelések száma: 0